15 цитата от Стивън Хокинг

15 цитата от Стивън Хокинг

Днес Стивън Хокинг става на 73г.
Представяме Ви 15 цитата на един от най-въздействащите мислители:

“Очевидно е, че заради моето увреждане имам нужда от помощ. Но винаги съм се стремял да преодолея ограниченията на състоянието си и да водя колкото се може по-пълноценен живот. Обиколил съм света от Антарктика до нулевата гравитация.”
***
“Ние сме в опасност от самоунищожение заради нашата собствена алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само себе си в една замърсена и пренаселена планета.”
***
“Пътуването във времето се е смятало за научна фантастика, но Общата теория на относителността на Айнщайн допуска възможността, че бихме могли да деформираме време-пространството толкова много, че може да излетим с ракета и да се върнем, преди да сме излетели.”
***
“Нищо” не може да съществува вечно.”
***
“Защо сме тук? Откъде идваме? По принцип това са въпроси за философията, но философията е мъртва.”
***
“Наблюденията показват, че Вселената се разширява все повече и повече. Тя ще се разширява вечно, ставайки все по-празна и все по-тъмна.”
***
“Общопризнато е, че жените са по-добри от мъжете в езиците, личните отношения и изпълнението на много задачи едновременно, но по-малко добри в ориентирането по карта и в представянето си за пространство. Поради това не е неразумно да се предположи, че жените не могат да бъдат по-добри по математика и физика.”
***
“Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.”
***
“Интелигентността е способността да се адаптираш към промените.”
***
“Ние сме просто един напреднал род маймуни на една малка планета от една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави много специални.”
***
“Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената, защо е такава, каквато е, и защо изобщо съществува.”
***
“Човек не може просто да спори с една математическа теорема.”
***
“Забелязал съм дори хора, които твърдят, че всичко е предопределено и че не може да направим нищо, за да го променим, се оглеждат, преди да пресекат пътя.”
***
“Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен.”
***
“Еволюцията е създала мозъците ни така, че да не може да си представим 11 измерения. Въпреки това, от чисто математическа гледна точка, е също толкова лесно да се мисли в 11 измерения, колкото и в три или четири.”

Тагове: ,

Източник: ОБРАЗОВАНИЕТО.БГ