Новите учебни планове – бариера към университетите в чужбина

Новите учебни планове – бариера към университетите в чужбина

Новите учебни планове на Министерството на образованието и науката предизвикаха огромно недоволство в социалните мрежи от родители и учители. Плановете ограничават завършилите деца да учат извън страната.

Какво ги спира?

Намаляването драстично броя на задължителните часове по изключително важните предмети, сред които попада и първия чужд език в езиковите гимназии. По този начин учениците могат да не покрият изискванията на университетите в чужбина за минимален хорариум. Така е възможно да им се спести кандидатстването в чужбина.

Хорариумът за ученето на първи чужд език в езиковите гимназии се съкращава наполовина – от 4 на 2 часа седмично. Толкова са сега и толкова ще останат часовете по втория чужд език. Обществена тайна е, че с два часа седмично този втори език не се научава в училище. До момента МОН не аргументира предложените промени, въпреки че те са драстични.
ScreenHunter_295 Nov. 10 10.37

Сегашен учебен план

ScreenHunter_296 Nov. 10 10.41

Без аргументи остава и планираното премахване на обучение по основни предмети като история, биология, химия, физика във втория гимназиален етап (XI и XII клас), сериозното намаляване на часовете по информатика, силното ограничаване на часовете по философия, орязването на часовете за изкуствата.

Неясно е как учениците ще се подготвят за изпитите университетите, дори и в българските, в последните две години от гимназията при положение, че тогава няма да имат други предмети освен български език, чужди езици, математика, гражданско образование и физическо възпитание и спорт. Новите планове дават часове за обучение по избираеми предмети, но учениците ще могат да избират само от предметите в задължителната им програма за годината (т.е. само български, математика, език, гражданско образование или спорт). Например ако искат да учат биология и химия, за да се подготвят за изпитите за медицина, няма да могат да посочат тези предмети като задължително-избираеми. Има и факултативни часове, в които могат да се учат и предмети извън предвидените в задължителната програма. Но тези факултативни часове няма как да са достатъчни, нито могат да допълнят хорариума на кандидатстващите в чужбина.

Директори и учители обсъждат, че промените неминуемо ще свалят още нивото на българското училище. Те си обясняват ограничаването на възможностите за кандидатстване в чужбина чрез орязването на хорариума с прокарани лобистки интереси от средите на българските университети, които са в криза за студенти от години, защото младите хора търсят по-високо качество и заминават за чужбина.

Днес, повече от две седмици, след като МОН качи новите учебни планове на сайта си без мотиви, които да обясняват озадачаващото им съдържание, министерството ще даде първата си пресконференция по темата. Тя започва в 11 ч., в сградата на МОН на “Дондуков” 2А.

Тагове: , ,

Източник: OFFNews