Община Приморско – първенец в иновативните подходи за лято 2017 г.

Община Приморско – първенец в иновативните подходи за лято 2017 г.

Историята говори

Бегликташ – име, в което и днес чуваме шепота на древните ни предци. Легендите разказват както за Одисей, който преминал през светилището, за да принесе дарове на боговете, преди да се отправи към митичното си пътешествие, така и за нереално красиви самодиви. И до днес сякаш вятъра носи песента на Орфей, който преминал през точно този лабиринт от скали, за да спаси любимата си от подземното царство. Именно в тази местност в периода на османското иго българските пастири от странджанските села са плащали данъците си във вид на добитък. На огромните многотонни камъни властите събирали животните.

Разположение

Местността е разположена на кръстопът между пътищата, свързващи устието на р. Ропотамо с днешния град Приморско, и древния град Ранули с пристанищния залив св. Параскева. Въпреки, че се намира на планинските склонове на Странджа, близостта с морето е важен фактор в развитието на това място. Оттук са минали различни тракийски племена, гърци и римляни. Археологически разкопки доказват, че светилището е съградено през 14 в. пр. Хр. и функционира до 5 в. През второто хилядолетие пр. Хр. тракийското племе на скримианите подрежда скални късове /някои с тегло до 100 тона/, за да изгради сакрално пространство в чест на Богинята – Майка и сина й Бога на Слънцето.

От 1 юли /събота/ от 19.30 часа на  тракийското скално светилище Бегликташ започват възстановките на древен тракийски ритуал.

Ето и датите за възстановката на Бегликташ през лято 2017 г.:

  • 15.07.2017 – 19:30ч.
  • 29.07.2017 – 19:30ч.
  • 05.08.2017 – 19:30ч.
  • 12.08.2017 – 19:30ч.
  • 19.08.2017 – 19:30ч.

Ако сте жители или гости на град Приморско, то Общината се е погрижила да осигури транспорт, който тръгва от Историческия музей в 18.30 и 19.00ч.

Според древни легенди, преди лятното равноденствие са се извършвали ритуали, при които чрез течности местното племе, живеещо в древното селище Ранули е представлявало чрез виното – земята, чрез зехтина – огъня, чрез млякото – въздуха, а водата си е била вода. Само малцина са имали честта да присъстват на ритуалите до Лъвската глава. Те са били за богоизбрани!

Освен участници, пресъздаващи образи на жреци, самодиви и божества ще се насладите и на огнено шоу от „Дивинитас“ .

Единствената за момента в България 3D холограма в Историччески музей Приморско

Община Приморско, в която се намира откритият скален феномен, наричан още и българския Стоунхендж, залага на иновативни подходи за популяризиране на туристическите си обекти. В съвременната дигитална ера интересът на жителите и гостите на Приморско ще бъде привлечен от двуметров триизмерен образ на тракийски жрец. В Историческия музей  Приморско ще можете да видите единствената за момента в България 3D холограма, която ще разказва легенда за древното светилище Бегликташ.  Холограмата е част от платформата на мобилното приложение “I walk”, което рекламира светилището с карти с добавена реалност. Всеки посетител може да си закупи на място картичка и след сканиране със смарт телефон да види 3D изображение на обекта, както и да избере между български, английски, руски и полски език, за да чуе историята за Бегликташ.

Тагове:

Източник: Елица Калоянова