Шест довода да заложите на своето образование

Шест довода да заложите на своето образование

Само преди 25 години, едно от най-насърчителните изречения, което българското дете можеше да чуе и от своите родители беше „Учи мама, за да не станеш тракторист!”. Сега ви звучи смешно, но тогава се е предполагало, че след завършване на някакво образование, всеки може да стане чиновник, което да отвори определени врати пред него и да му осигури чист и лек труд. Дали нещо се е променило сега, през 2016 година? Има ли други причини да учиш, „за да не станеш тракторист…”

  • Добър повод да учиш е да можеш да развиеш себе си и мирогледа си. Факт е, че голяма част от хората учат едно, но работят друго. Образованието не е тесен коловоз, от който не можете да излезете никога. То е писта, по която можете да се спуснете и да развиете себе си. Образованието отваря очи, доброто познаване на математиката, английския, литературата – те са сигурни доводи за вашата значимост в очите на другите.
  • Силно са ограничени възможностите за наемане на някого, който е компютърно или технически неграмотен. Въпреки определените несгоди в българското образование, работата е добър тест – ако не си грамотен, трудно се справяш. Ако нямаш езикова грамотност, не владееш компютър, за теб остава най-черната работа, при това и ниско заплатена. Не е ли това добър повод да направиш нещо със себе си?
  • Образованите хора обикновено са по-добре заплатени и по-бързо развиващи се от другите. Струва си, дори и да сте вложили пари в образованието. Лесно можете да вземете заем от този сайт, а бъдете сигурни, че всеки лев, вложен в образование, задължително ви се възвръща. С други думи, това е по-сигурно и от спестявания в банката, те трудно мога да се обезценят и няма кой да ви ги отнеме.
  • Добрите и образовани хора се изкачват и много по-лесно по социалната стълбичка, като бързо достигат статус на уважение от съгражданите им. Те често са сочени за пример, имат и високо доверие в тях, което е добра инвестиция.
  • Образованите хора дават добри насоки и на своите деца, превърнете ли това в стандарт, ето ви начало на семейна традиция, за която хората ще говорят. Никак не е случайно, че именно на това са залагали възрожденските българи – може те да гладуват, но децата да са изучени.
  • Образованите хора имат по-добро здраве, защото имат по-верни познания за своето тяло и за начина, по който то работи. Те са по-дисциплинирани в лечението на заболяванията, както и имат по-добра хигиена/култура на живот. Малки подробности, които обаче не са за подценяване.

Ако тези 6 довода да заложите на образованието ви накарат да се замислите, направете го. Важно е за вас!

Тагове: