122 Основно училище „Николай Лилиев“

Категория: Основни училища


Населено място: София


Адрес: ул. Презвитер Козма 2


Телефон: 02 866 4995


Имейл: ou_122@abv.bg


Facebook: 122. основно училище "Николай Лилиев", София


Web: https://122ou.com/

За училищетоПриемКонтакт

Предисторията:

През 1948 година в сградата на съществуващото училище на булевард „Трайчо Костов” се обособява Втора гимназия. След години същата гимназия се превръща в Единно средно училище за обучение на ученици от 1 до 11 клас. През 50- те години на 20 век се построява новата сграда между бул.” Трайчо Костов” и улиците „Седмочисленици” и „ Презвитер Козма”. Строителството започва  през 1959 година и завършва през 1963 год. Сградата е проектирана от младия и талантлив архитект Владимир Роменски.

История на „Стъкленото училище“

На 1.09.1962 година училището получава статут на основно училище с номер 122 с пръв директор Христо Илиев. Учебната 1963/1964 започва в новата слънчева сграда, а през 1964 училището приема името на Христо Кърпачев- учител, поет и партизанин, загинал в антифашистката борба. От 1970г. директор е Тодор Кьопчев.
През септември 1972г. училището е определено за базово на Научноизследователския институт по сугестология. За първи път в света в българско училище се експериментира сугестопедичното обучение в учебния процес под ръководството на ст.н.с. ДМН Георги Лозанов. В течение на десетилетия колективът приема чуждестранни делегации, в които участват известни журналисти, просветни дейци, именити учени от цял свят. Непрекъснато се провеждат срещи с учители от цялата страна и от чужбина. През учебната 1978/79 е получено звание „Образцово училище”, а през месец януари 1985 г. за пръв път е използван компютър в обучението. През 1987 г. училището получава орден „Кирил и Методий”.

Настоящето

Сегашното име „Николай Лилиев” се получава през 1992г. по решение на педагогическия съвет. Учениците ни често са сред първите в национални състезания, спортни турнири и на олимпиади по различните предмети- български език, математика, физика, химия, биология. 90% от децата  биват приети в най- елитните столични гимназии. Принос за този факт има и учителският колектив, който е  отлично професионално подготвен. Изучават се три чужди езика: английски, руски и немски. За допълнително усвояване на английския може да се посещава училищният АЛИАНС. За учениците от 1- 4 клас е организирана занималня. В предучилищната група децата се обучават по дидактичната система  „Моливко”, като се използват и  различни интерактивни методи. На открити уроци и тържества пред родителите най-малките показват талант и знания. Училището разполага с ресурсен кабинет, в който работят специално  подготвени и изявени психолози, логопеди и ресурсни учители.

Ученици и учители участват в международни проекти към Центъра за развитие на човешките ресурси по съпътстващи програми:
–  Коменски

– eTwinning,

– по проекти към МОМН  за физическо възпитание и спорт.

За физическото развитие на децата разполагаме със  спортна база – просторен физкултурен салон и фитнес зала. Желаещите могат да се включат в отбори по волейбол, баскетбол, хандбал, група за лечебна физкултура и др. Редовно награди от състезания получават и отборите по футбол, бадминтон и плуване.
Наши деца участват в състава  към читалище „Пенчо Славейков”,с който печелят международни конкурси, и във вокална група „Дъга” към Арт център Кърнолски.
На екскурзии, „зелени” и „бели” училища децата се запознават с интересни обекти, свързани с миналото и настоящето на нашия народ, и с прекрасната ни природа.

Уважаеми родители,

122. основно училище “Николай Лилиев” обявява свободни места за учебната 2018/2019 г. в следните класове и групи:

– за 5. класове – 5 места;

– за Подготвителна предучилищна група – 5 места за 6-годишни и 5 места за 5-годишни.

Необходими документи

 

Вашето съобщение

[recaptcha]