Санкции по случая с изнасиленият петокласник в Дебелт.

Санкции по случая с изнасиленият петокласник в Дебелт.

Директорът на училището в Дебелт, ресурсен учител, медицинската сестра и класен ръководител на изнасиленият от по-голямо момче петокласник ще бъдат глобени за административно нарушение с между 1000 лв. и 3000 лв. Това заяви шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева пред bTV.

По думите й педагозите са видели кръвта по ръцете на насиления Георги на 5 декември, но сметнали, че тя е в резултат на зацапване. Сестрата не прегледала момчето, а го насочила към личния му лекар. Жечева посочи, че детето е разказало за случилото се в тоалетната, но „един през друг” работещите в училището си го предавали.

„Когато се говори за дете, аз съм съгласна, че никое наказание не е достатъчно. Няма измеримо наказание спрямо това, което се извършва на дете”, подчерта шефката на ДАЗД.

По думите й, насилникът е настанен в специализирано заведение и ще бъде обект на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „Той също е жертва на системата, защото никой не знае в каква среда расте това дете”, подчерта Жечева.

Не е единичен случай с такъв скандал

Според данните от проверката, през годините в училището в Дебелт са регистрирани 23 случая на насилие, но те не са били достатъчно добре документирани.

Преподавателите категорично не желаят да говорят с журналисти. „Тези учители трябва да бъдат подкрепени, те изпитват дефицит на опит и знания какво да правят с децата. Те трябва да бъдат подкрепени как да разпознават насилието”, подчерта Ева Жечева.

Тя разкри, че от началото на учебната година агенцията е проверила над 55 училища и над 15 детски градини, като повечето пъти е било по сигнали за насилие. Има случаи на тормоз сред децата и неподходящи методи на работа. В Трето помощно училище в София има сигнал за неглижиране на дете и грубо отношение към майката.

Жечева посочи, че нарастващи проблеми са грубото отношение към родителите и все по-мащабната агресия сред децата.

Тя призова учителите и родителите да работят заедно, за да се изкорени насилието.

Тагове: , , ,

Източник: www.fakti.bg