Как се рисува дърво – урок за 1-4 клас

Как се рисува дърво – урок за 1-4 клас

Как се рисува дърво- урок за 1-4 клас.

На какво ви прилича дървото и можете ли да нарисувате дърво без да го гледате отникъде? По форма дървото наподобява човешка ръка. Основното затруднение при изобразяването му е преходът между стъблото и клоните, които към върховете се стесняват.

Работата започва с контурен молив НВ. Спускам вълнообразни линии за по-голяма достоверност на формата, като към корена разширявам стъблото. За по-естествен преход стъбло-клони започвам разклоняването от едната страна по-високо, а от другата-по-ниско. Разклоняването се получава като начупвам контурите в различна посока и постепенно ги стеснявам. Добавям прерязан клон, какъвто имат по-старите дървета. Красотата на дърветата идва от причудливите несиметрични форми и разположение на клоните. Част от корените се подават на повърхността на земята.   Първо полагам жълт цвят. Нанасям го съвсем леко, като милувка върху листа, за да може отгоре да се захванат следващите цветове. Жълтият цвят уплътнява и обогатява по-тъмните цветове.

Следващият цвят може да бъде охра или оранжев и отново покривам цялото дърво без да натискам.

Преминавайки към кафявия или сивия цвят, вече се съобразявам откъде пада светлината и оцветявам формата на дървото неравномерно, като натискам повече с молива и нанасям повече щрихи в дясната част на дървото. Неравномерното нанасяне на щрихите води до раздвижване и оживяване на дървото, имитирайки грапавата му кора.

Продължавам с папратово зелен и по-тъмно зелен цвят. Точното наименование на цветовете може да научите от клипа за цветовете в същия канал.

От първи до четвърти клас децата ще се справят все по-добре ако често се припомнят правилата за изграждане формата на дървото и последователното оцветяване от светли към тъмни цветове, съобразявайки се с посоката на светлината.

Накрая повтарям контурите с контурния молив и добавям още сенки тук-там, особено откъм тъмната част. Целта не е непременно да се създаде шедьовър, а да се разчупи стереотипа на рисуването на дърветата като пънчета с косичка, обезателно оцветени в кафяво. Кората на дърветата не е кафява. Със смесването на цветовете се обогатява възприемането на цветовото богатство на заобикалящия ни свят.

За оцветяването на короната ще използвам техниката отпечатъци, застъпена в учебната програма по ИИ. Вземам дунапренов тампон от боя за обувки, който има дръжка и предпазва ръцете от боята. Намокрям листа около дървото като добавям почти незабележим син цвят. Масово продаваните блокови листове са алергични към мокренето с водни бои и рисунките придобиват странен релеф. По-добре е да се закупят общо за класа листове акварелен картон и да се нарежат, или акварелни скицници от специализираните книжарници. Водните бои се намокрят преди началото на работата, за да омекнат до момента на използването им. Тъй като ще смесваме цветовете направо в кутията с водните бои, след работа трябва да ги изплакнем  и да оставим да изсъхнат.

Вижте колко е забавно и лесно! Използваме както топли, така и студени цветове. Въпрос на въображение. Няма закон, а безброй възможни начини да нарисуваме есенно дърво.  Не забравяме и опадалите листа.

А сега да си припомним етапите, чрез които постигнахме този резултат:

  1. Очертаваме контурите с молив.
  2. Полагаме, без да натискаме, жълт цвят за основа.
  3. Следват охра, кафяв, папратово и тъмно зелени цветове, като наблягаме повече на срещуположната страна на светлината. Защриховаме неравномерно, за да получим сенки.
  4. Подчертаваме ефекта с контурния молив.
  5. За фона на короната на дървото смесваме цветовете направо в кутията с водните бои.

Ето и пълно видео от работата по рисуването на дърво:

Нарисувано за вас от Мария Найденова

Разгледайте още Есенно дърво за оцветяване с бабъл фолио

 

Тагове: ,

Източник: Мария Найденова