Промени в закона за висшето образование!

Промени в закона за висшето образование!

Необходими са промени в Закона за висшето образование (ЗВО), защото са се натрупали много грешки и много неща са поотживели. “Има неща от 90-те години, ако не и от по-преден исторически момент на страната”, заяви днес пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, помолен да коментира заявеното от ректори, че са необходими промени в ЗВО.

Нямаме ясна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт,

и не е възможно всички висши училища да бъдат университети – това е абсурд, който го няма никъде по света, коментира образователният министър. По думите му неточността в дефиницията води и до по-големи, естествени претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг.

“Този хаос, едва ли не, бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи”, заяви Танев.

Министърът отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и

не е възможно да има университет по “едно нещо”, който да има и няколко катедри, които зорлем вървят по някакъв начин,

за да има малко шарения. Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по “едно нещо”, каза министър Танев. Колегите, някога, за да придобият самочувствие, са успели да обявят “университет” като титла, добави той.

Според Танев във висшето образование трябва да се направи така, че тези, които са най-добри в съответните области, да получават държавно финансиране. Не може, например да има толкова юридически факултети, защото не всички от тях произвеждат еднакво добре юристи, заяви образователният министър. “Затова първите две, три или четири, колкото решат народните представили, ние ще го дадем, като възможност за промяна в закона, ще получат това, което заслужават”, обяви Танев.

Той добави, че “тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани”. Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт за своята инициативност, с тези думи министър Танев обясни очакваните промени във висшето образование. Попитан дали ще има промени, свързани с мандата на ректорите на университетите, министърът каза, че “някои хора настояват за това, а други – да се помисли и за мандатността на директорите на средните училища”.

Тагове: , ,

Източник: www.vesti.bg