Виж какво се е случило на днешната дата 12 януари

Виж какво се е случило на днешната дата 12 януари

Фактите от днешната дата!
Вижте събитията от миналото на 12 януари:

На 12 януари 1830 г. започва масово изселване на около 100 000 българи от източните предели на България в Бесарабия и днешна Южна Украйна, спасявайки се от отмъщението на турците за участието им с въоръжени отряди и помагачи на страната на русите в Руско-турската война в края на третото десетилетие начело с Дибич Забалкански. И след нея българите остават излъгани в надеждите си. Дунавските княжества Влашко и Молдова, както и княжество Сърбия, получават пълна вътрешна автономия, Гърция – своята независимост, а българите отново са под опеката на Турция.

На 12 януари 1863 г. в гр. Ловеч е роден проф. Биньо Стефанов Цонев – езиковед, лингвист, основоположник на българската езикова наука, починал на 5 октомври 1926 г.

На 12 януари 1864 г. в гр. Русе е роден Георги Георгиев Губиделинков, един от ръководителите на финансовата група около Българска търговска банка, починал на 30 март 1952 г.

На 12 януари 1995 г. стартира съвместен проект между Българска търговско-промишлена палата и Германската търговско-индустриална камара, насочен към подпомагане на българския бизнес

Тагове: ,

Източник: ОБРАЗОВАНИЕТО.БГ