Нови назначения в МОН

Нови назначения в МОН

 

Служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков назначи двама нови заместник-министри на образованието и науката. Това са г-жа Мария Гайдарова и г-жа Ваня Стойнева. Третият заместник-министър в Министерството на образованието и науката остава проф. Иван Димов, който заема този пост от април 2016 г.

Мария Гайдарова е педагог с дългогодишен професионален опит в управлението на средното образование. Работила е като учител по информатика в ОМГ „Акад. Кирил Попов“ и в Частна професионална гимназия в гр. Пловдив. Била е асистент по информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“. От 1998 г. до настоящия момент е директор на ОУ „Райна Княгиня“, гр. Пловдив.

Г-жа Гайдарова е завършила математика с втора специалност „Учител по математика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализирала е „Математическо осигуряване“. Има магистърска степен за изследователски и иновативни методи на работа в образованието – коучинг, лидерство и мениджмънт, от The University of Worcester, UK.

Има специализации по „Организация и управление, теория и евристични методи“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и за обучител на директори на учебни заведения от Френския културен институт в София.

Защитила е първа квалификационна степен по организация и управление в Департамента за информация и усъвършенстване на учители  към  СУ „Св. Климент Охридски“.

От 2014 г. е председател на фондация „Световен образователен форум България“. Два пъти е носител на Почетно звание „Неофит Рилски“ на МОН. През 2014 г. е обявена за директор на годината в националния конкурс на Съюза на българските учители.

Вторият новоназначен заместник-министър на образованието и науката г-жа Ваня Стойнева до настоящия момент работи в дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите. Била е заместник-министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Марин Райков (март – май 2013 г.). В периода 2003 г. – 2011 г. работи на различни позиции в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, свързани с управлението на европейски проекти.

Ваня Стойнева има магистърска степен по международни отношения със специализация „Европейски страни“ от Университета за национално и световно стопанство, гр.София.

Зам.-министър Стойнева притежава голям опит във финансовото управление, оценка и изпълнение на проекти, финансирани по различни европейски и международни програми, както и на оперативни програми, съфинансирани от структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Тагове:

Източник: Образованието.бг