Слави Бинев подаде оставка.

Слави Бинев подаде оставка.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Слави Бинев, срещу когото протестира цялата културна общественост, подаде оставка. Новината за оставката обяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Проблемът се инспирира от Народното събрание. Станахме свидетели на действия, които бяха насочени срещу този избор. Води се една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на Бинев, без това да е подкрепено от каквито и да е аргументи“, за пореден пък подчерта Симеонов виждането си, че искането на оставката е необосновано.

Хората, които протестират, отказаха среща както с него, така и с парламентарната група на Патриотичния фронт, припомни той. Считаме, че създаването на напрежение, независимо колко е основателно и режисирано, не трябва да продължава.

Валери Симеонов уточни, че от “Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” няма да предлагат друга кандидатура за шеф на комисията по култура и медии, нито ще искат оставката на министър Вежди Рашидов, тъй като се опитават да осигурят стабилността в държавата.

Малко по-рано днес в НС се състоя разговор на Слави Бинев с парламентарния шеф Цецка Цачева, ръководството на ПФ и представители на творческите гилдии. „Бинев изложи своето мнение по въпроса. Той е изключително омерзен и приема това като грозна атака срещу неговата личност”, коментира Валери Симеонов.

„Много от вас знаят моето минало, което бе различно интерпретирано”, каза самият Слави Бинев след обявяването на остваката. „Стана ясно едно – мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият тази вечер вино от моя череп”, язвително заяви той.

Бинев, който е приеман за символ на чалгизацията на обществото като основател на фолк клуба БИАД, пожела на хората на изкуството много пари, творчески успехи и еднакви правила за всеки, а на медиите – неговият приемник в комисията да направи така, че да не сме на място, обозначено с трицифрено число в класацията на “Репортери без граници” по отношение свободата на словото.

Той призна, че е взел това решение още преди седмица, но днес вече помията му дошла в повече. „Когато човек прави две-три стъпки назад, не му се присмивайте – може да се засилва – предупреди Слави Бинев. – Бъдете сигурни в едно: че вече дори направих много за културата”.

Тагове:

Източник: www.fakti.bg