Народно читалище Светлина – София

Категория: Читалища


Населено място: София


Адрес: ж.к.”Стрелбище” ул.”Тулча” 20


Телефон: +359 2 859 30 87


Мобилен: +359 886 160 479; + 359 884 175 387


Имейл: svetlina1940@mail.bg


Web: http://svetlina1940.org/

За НасГалерияЗапитване

В квартал на София живее едно съхранило и надградило традициите, работещо в съвременните условия читалище – „Светлина1940″.

Народно читалище „Светлина 1940″ е основано на 24 март 1940 г. от родолюбиви жители на кв.“Стрелбище“. Първоначално към него се създават библиотека и танцов състав. Следват театрална и вокална група. През 1955 г. се откриват и първите езикови курсове, започва своята дейност и детската музикална школа.

През последните години, поставяйки си амбициозни цели, Настоятелството на читалище „Светлина1940″ разшири чувствително обхвата на читалищните дейности. През 1998 г. в читалището има общо 5 школи и формации. Днес те са вече седемнадесет.

Народно читалище Светлина – София е с амбиция да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социо-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания. Така използвайки старите традиции и съобразявайки се с новите обстоятелства да бъде надградено старото и да се съгради по-доброто ново.

Многобройни и разнообразни са националните и международни награди, дипломи и грамоти присъдени на представители на читалищните школи и формации за любителско художествено творчество. Сред тях се открояват престижните награди, присъдени на: Юношески ансамбъл „Светлина“; Детски ансамбъл „Светулка“; Детска вокална група „Светулковци“; Театър „Смях без сълзи“; Школа по изобразително изкуство; Спортен клуб „Санзеро“; Клуб по спортни танци „Амаранд-М“ и т.н.

Животът в седемнадесетте школи и формации за любителско творчество е дело на екип от 30 служители, преподаватели, художествени ръководители и треньори. Всички те вярват в градивната сила на своя труд и са отдадени на работата си.

Над 300 са децата, които се обучават в читалището. Част от тях се въвеждат в прекрасния свят на музиката. Други имат възможността да се докоснат до „мистерията“ от звуци, багри и ритми на българския фолклор, да надникнат в чудния свят на класическия балет, да почувстват импулса на съвременния танц. Или пък успяват да усетят „магията“ на театралната сцена, да формират добродетели чрез спорта и да ги направят част от себе си.

Наред с традиционните си дейности, читалището предлага и нови съвременни услуги:
Една от най-богатите и добре оборудвани читалищни библиотеки в София. Над 35 хиляди книги от библиотечния фонд са публикувани онлайн чрез електронния каталог на библиотеката. Така, тя става достъпна за цялата Интернет аудитория.
Интернет читалня – Библиотеката разполага и с интернет читалня. Разположена на площ от 35 кв. м., в нея има обособени пет работни места. Основната и функция е да предостави възможност за четене на периодични издания в електронен вариант. За тази цел е осигурен широкоекранен 22“ (57, 20 см) TFT LCD монитор. В читалнята се предлагат и следните услуги – ползване на интернет и MS Office, отпечатване и сканиране на документи, запис на CD.
Английска забавачка – Детската полудневна градина е с доказан авторитет в района. В грижовна, спокойна и сигурна среда децата се обучават и учат да изразяват своите чувства, да бъдат отговорни, да взимат решения и постепенно стават независими.

Заповядайте в нашите детски занимални, учебни кабинети и репетиционни зали! Знайте, че сте добре дошли! Поканени сте да се изразите чрез разговори и творчество. При нас не се пристъпва като в музей – тихо и с притеснение, а като у дома – с жизнерадост и понякога… малко детски шум.

Вашето съобщение