“Аз и моето училище”

“Аз и моето училище”

Свободното детско въображение победи в конкурсите за деца на Център за приобщаващо образование

на тема “Аз и моето училище”

Актрисата Дария Симеонова и авторката на детски книги Петя Кокудева бяха сред оценяващите детското творчество

София, 1 юни 2016 г. – Над 250 рисунки и 100 есета се състезаваха за симпатиите на журито в конкурсите на тема “Аз и моето училище”, организиран от Център за приобщаващо образование. В деня на детето бяха обявени победителите в 3 възрастови категории, както и деца, заслужили поощрителни награди.

ФИНАЛИСТИ

Целта на конкурсите е да провокират децата да се замислят и разкажат за моментите, когато някой им е помогнал, накарал ги е да се чувстват щастливи и специални в училище или те са направили същото за някой друг.

Инициативата е част от националната кампания “Дни на приобщаването” 2016 към Програма “Едно училище за всички”, която Център за приобщаващо образование развива с подкрепата на Фондация „Америка за България“ в последните две години.

Журито се е обединило около стремежа си да поощри чувствителността на децата към темата, способността им да мислят и да изразяват свое мнение.

Петя Кокудева, автор на детски книги и член на журито за есета, споделя, че е видяла “размах в боравенето с думите, автентично звучене и сполучливи опити за изграждане на образи, а в текстовете на по-големите деца – неочаквана фабула и дори по-сложни драматургични обрати. Бях радостна да открия внимателно и любопитно отношение на децата към езика. Пожелавам им нови откривателства чрез писането и четенето.”

“Докато журирахме с колегите, се оказа много трудно да изберем само по 3 рисунки от всяка възрастова категория. Видяхме много цветове, настроение и въображение. Например учителката и учениците да са в лодка от букви или в хеликоптер. И всъщност защо не? По-важното е, че в творчеството на децата всички са усмихнати, помагат си, учат или играят, но всички са заедно! И един съвет към учителите: оставете децата да рисуват сами. Тяхното въображение, техният свят се оказват много по-богати и интересни от света през нашите, вече обременени, очи.“, разказва актрисата и член на журито за рисунки Дария Симеонова.

Децата за пореден път показаха, че трябва да бъдат оставени да творят свободно. В рисунките и есетата, които получихме видяхме много креативност и смелост при представяне на идеите. Децата нарисуваха и разказаха за своята мечтана класна стая, показаха критично мислене към процеса и методите на преподаване и учене. За тях приобщаването, да бъдат заедно с всички други деца – и да играят, и учат заедно, е най-естественото нещо.”, обобщава Ива Бонева, Изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

Център за приобщаващо образование получи и 80 заявки за конкурс за приобщаващи педагогически практики и 9 за конкурс за приобщаващ училищен празник. Също така 9 училища се включиха в „Дните на приобщаването“ като направиха предложените на Priobshti.se приобщаващи игри.

Наградите са осигурени от партньори на Центъра за приобщаващо образование: Театър „София“, Funtopia, Boulderland, Ucha.se, Книжарници “Сиела” и други.

Медийни партньори на кампанията:   НПО порталМомичетата от града, Obekti.bgсп. “Образование”,Образователен справочник – ОБРАЗОВАНИЕТО.БГсп. “Дом, дете, детска градина”, сп. “Организация и управление на училището и детската градина”, Az-deteto.bg, DigitalKidz, Azcheta.comSofia Info Guide, Дневникът на мамаBg-mamma.com, Национален център за безопасен интернет, Detskiknigi.com, Purvite7.bg

————————————————————-

За Център за приобщаващо образование:

Център за приобщаващо образование (ЦПО) е неправителствена организация, чиято основна цел е да помогне на колкото може повече деца да учат и играят заедно със своите връстници. Вярваме, че всяко дете трябва да получи шанса да бъде прието, ценено и да има възможност да развие напълно своите способности. Даваме отговор как приобщаващото образование да се случва все по-осъзнато и пълноценно в българското училище. Работим за социално приобщаване и качествено образование за всички деца, както и за закрилата на тези, които се нуждаят. Екипът на центъра работи активно с родители, учители, директори, специалисти, общински и държавни власти, бизнес организации, колеги от страната и чужбина – и се радваме заедно на промяната, която се случва постепенно.

За Фондация “Америка за България”:

Фондация “Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния й потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация “Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Фондацията работи за подобряване качеството на българското образование, издигане на престижа на учителската професия и възприемане на образованието като основна ценност.

Тагове: ,