Стабилното образование

Стабилното образование

 

Има ли връзка между стабилното образование и добрите работни кадри?

Учи, мама, за да не работиш“ – шеговито или не точно така са казвали някои жени през миналия вече двайсети век. За съжаление, освен обезлюдяването на селата, в тези думи имаше истина по отношение и на много длъжности, които се заемаха от „наши хора“, по роднинскa или партийна линия или просто с пари. Но, като изключим този неприятен, продължаващ нерядко и днес проблем, това ли е истината за образованието?

Напротив. Ако учим децата си на това, че образованието е формалност, допускаме огромна грешка. Защото самите ние в случай на необходимост, бихме потърсили квалифициран лекар, бихме потърсили адвокат, който действително плува в правото като в свои води, бихме се доверили на работлив счетоводител, който държи на доброто си име и познава законите.

Само със силно образовани хората могат да станат наистина добри адвокати, лекари, преподаватели… Обърнете внимание на думата ДОБРИ. Въпреки, че в днешното общество можем да срещнем хора на различна длъжност без съответния умствен, морален и дори духовен ценз, да сте истински добри в това което правите, да радвате и да сте полезни на другите и на себе си – ето това е голямото предизвикателство! А за него се изисква малко талант, много работа и стабилно образование.

Въпреки някои недостатъци на съвременната образователна система, никой не може да отрече, че само човек с широки познания може да бъде индивидуалност, способен да създава нови неща, а не да бъде само страхлив и невеж изпълнител. Такъв човек не попива безкритично всяка дума, подхвърлена от медиите. Такъв човек знае историята, затова е предпазен да повтаря грешките от миналото.

Образованието също така създава свободни личности. Те имат силата и правото да отстояват определени изисквания за работната си среда, защото в противен случай просто ще си намерят друг, който ще ги оцени правилно. И не те ще молят работодателя, а той ще моли квалифицираните си кадри да останат. В този смисъл доброто образование ни дава огромна основа за живот без унижаване на човешкото достойнство, което се случва много често на необразовани хора, които „нямат избор“ освен да робуват на поредния местен производствен феодал.

А и защо да се лъжем, дори заминаването в чужбина предлага огромни разлики в обстановката и отношението за един човек, способен на разнообразна и квалифицирана работа, особено ако много добре владее чуждия език. Този, който не е учил, обикновено работи нещо, което в родината си не би и погледнал. Да, парите и така може да са добри, но какво е удовлетворението ни от такъв живот?

И дори ако ние сме „в заварено положение“ и в момента нямаме време за допълнително обучение, то когато става дума за децата ни, задължително трябва да имаме предвид тяхното бъдеще. Инвестицията в образование в цял свят се счита за по-важна от инвестицията в имоти, които един ден „маминото детенце“ може да разпилее. Вместо да се разчита на „семейния адвокат“, добре е днешните младежи сами да се образоват на нужното ниво в областта на правото. Гражданското общество се създава именно от умни, образовани и смели личности. А смелостта идва от знанието. Не е остаряло това, което се пее в песента „Върви, народе възродени“. Изключително проницателният текст разказва, как един народ, който вече знае истината за историята и достойнството си, има своето право на съществуване и вече се е освободил в духовния свят.

Освен за борците за свобода с оръжие, България има своите невероятни личности – спортисти, юристи, IT специалисти, търговци, учители и много други, които са извоювали велики неща за страната ни. И действително, те са Строителите на съвременна България.

Тагове: ,