Американският университет в България

Категория: Университети


Населено място: Благоевград


Адрес: ул. Георги Измирлиев 1


Телефон: 073 888 111


Факс: 073 888 444


Имейл: admissions@aubg.edu


Facebook: American University in Bulgaria - Future Students


Web: http://www.aubg.edu/

За насГалерияЗапитване

Американски университет в България – причина да останете

Ние знаем, че годините, прекарани в университета, са едно от най-важните пътувания в живота на човек. Къде ще ни отведе това пътуване зависи както от самите нас като студенти, така и от условията и качеството на образование, които ще ни предложи избраното висше учебно заведение.
Това, което Американският университет в България може да ви гарантира след края на Вашето четиригодишно пътуване, е успешна кариерна реализация, приятелства и контакти за цял живот, и увереност, че сте направили правилния избор. Не е малко, нали? Затова и уверено твърдим, че Ви предлагаме сериозна и достатъчна причина да останете в България.
Западното образование не е задължително на един полет разстояние. Ще се уверите в това, ако изберете да останете тук.

По време на пътуването, висококачествено американско образование в стил liberal arts учи как да мислите, а не какво да мислите. Дава се свобода да избирате курсове и да подреждате програмата си и да решите какво искате да специализираш накрая на втората година от следването си, а в малките класове получавате индивидуално внимание от професорите, които сами сте избрали.

Преподавателите в АУБ са завършили престижни университети по цял свят и идват от 5 континента. В техните интеракитвни класове с глобален привкус, те ви обучават по най-съвременните методи и ви сблъскват с реални бизнес казуси и практически задачи. Този образователен подход е една от причините, която прави възпитаниците на АУБ толкова успешни в световен мащаб.

По време на 4-годишното образователно околосветско пътешествие, студентите живеят, учат, творят и се забавляват с връстници от 40 държави. Университетският комплекс на АУБ е мини-карта на света. Вместо да отлетите към неизвестното неясно, АУБ ви дава причина да останете. А след завършване, подготовката и дипломата отварят пред вас вратите към целия свят.

Защо нашите студенти избират АУБ?

 • Диплома, призната в България и в САЩ, както и европейско дипломно приложение.
 • Висококачествено образование в американски стил liberal arts с преподаватели от 5 континента.
 • Лесен достъп до специални фондове за финансова подкрепа и стипендии.
 • Програми за обмен с над 300 университета по света, които дават възможност на нашите студенти да прекарат семестър или цяла академична година в чужбина.
 • Над 40 студентски клуба по интереси – музика, спорт, танци, бизнес, предприемачество и др.
 • Повече от 4000 успешни възпитаници в световен мащаб.
 • Модерен университетски комплекс, разположен в Благоевград, най-младия и студентски град в страната, само на час път от София.

Рейтинг на българските университети за 2015 г.:

 • № 1 по „Бизнес администрация”
 • Най-висок доход сред завършилите „Журналистика и масови комуникации”, „Бизнес администрация” и „Политически науки и международни отношения”

Университетът:

Американският университет в България е създаден през 1991 г. по инициатива на българското и американското правителство и за кратката си история се наложи като уважавана институция не само в България, а и в цяла Европа. Възпитаниците на АУБ за пореден път са сред най-добре реализиралите се в България, според рейтинговата система на Министерство на образованието, чиито нови резултати бяха оповестени през 2015 г. В пет академични направления АУБ заема водещи позиции, като е абсолютен лидер в специалност „Бизнес администрция”.

Мисия:

Мисията на университета е „да обучава студенти с изключителен потенциал в общност, чиито ценности са академично отличие, национално и етническо разнообразие, и взаимно уважение, и да ги подготви за демократично и етично лидерство, за да служат в полза на региона и света”.

Акредитация:

Американският университет в България е акредитиран както в България, така и в САЩ. АУБ е получил акредитацията си в САЩ от New England Association of Schools and Colleges. Университетът издава Европейско дипломно приложение (Europass), което автоматично прави дипломата от АУБ призната в цяла Европа.

Възпитаници:

Над 4 000 са възпитаниците на АУБ, които вече заемат ръководни постове в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в признати университети в цял свят. Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България са само някои от работодателите, признали качествата на студентите от АУБ, наемайки ги за свои служители.

Университетски комплекс:

В университетския комплекс „Скаптопара” в Благоевград живеят и се обучават студентите в бакалавърските програми на АУБ.
Там са разположени:

 • Ултрамодереният студентски център „Америка за България”, включващ многофункционална спортна зала на европейско ниво;
 • Театър-аудиториум;
 • Места за хранене;
 • Кафе с външна панорамна тераса;
 • Книжарница и офиси на студентски клубове;
 • Академичен център „Балкански”, който включва класни стаи, компютърни зали и офиси;
 • Библиотека „Паница”, която е най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа;

АУБ е първата институция в България, предлагаща американски тип настаняване на своите студенти. Всяко едно от общежитията има свой собствен дух и общност, и осигурява уникално изживяване на младите хора. Едно от изискванията за студенти, обучаващи се в бакалавърските програми на АУБ, е да живеят в университетския комплекс, което е и част от мисията на университета. Общежитията осигуряват среда без тютюнев дим и достъп за хора с увреждания. В тях има обособени зони за различни дейности, които включват: зала за аеробика, фитнес, музикална стая, зала за филми и презентации, зала за билярд и тенис на маса, рецепция, кухня и кафене.

Академични програми:

Университетът следва традиционния американски модел на образование liberal arts. Системата “liberal arts” дава шанс на студентите да добият опит равен с този на връстниците си в САЩ, като същевременно го съчетаят с уникалната обстановка и атмосфера на Балканите. Идеята на този вид образование за разширяване на кръгозора и създаване на “граждани на света” намира отражение в разнообразните специалности и курсове, предлагани в университета.

Програми за обмен:

АУБ тясно си сътрудничи с университети в България и чужбина. Студентите на университета могат да прекарат един семестър или една година в един от стотиците университети в САЩ чрез програмата за обмен International Student Exchange Program (ISEP). В Европа АУБ си партнира с програмата „Еразъм” и има договор за сътрудничество с повече от 50 институции.

Студентски съвет и извънучебни дейности:

Основано през 1991 Студентското правителство (СП) на АУБ дава възможност на студентите да практикуват демократичните принципи и да участват във вземането на решения. Членовете на СП се избират от студените на АУБ, а сесиите се провеждат веднъж седмично. СП разполага с годишен бюджет, който се разпределя между разнообразните студентски клубове и организации, съществуващи в университета.

Клубове:

В АУБ има клонове на световни организации, като People to People International, AIESEC, Phi Beta Delta Honor Society и Association for Computing Machinery. Социални и спортни клубове, като Олимпиадата на АУБ, баскетболен клуб, клуб по дебати, шахматен клуб, клуб „Бродуей” и др., обогатяват студентския живот в АУБ.

Студентският съюз по информатика организира практически уъркшопи и кани известни лектори в университета през цялата година. Съюзът е част от най-старото компютърно общество в света Асоциацията за компютърна техника (АСМ) от 2008 г. и оттогава е печелил няколко награди за изявен студентски клуб.

Членовете на Клуба за по-добро общество работят върху редица обществени проекти на местно ниво. Дейностите им включват дългогодишен образователен проект в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Св. Николай Мирликийски” – Благоевград, кампания за набиране на средства за местни центрове за хора с увреждания, както и за семейство със сериозни здравословни проблеми, и др.

Студенти от Бизнес клуба канят водещи бизнесмени, политици и икономисти, за да дискутират със студентите съвременни тенденции и събития в бизнес средите. Само през 2010 членове на клуба доведоха двама действащи министри в университетския комплекс. Хорът на АУБ свързва музикалните таланти от АУБ и благоевградската общественост. Създаден е през 1993 от диригента Христо Кротев, преподавател по музика в АУБ. През годините хорът на АУБ е печелил множество национални и международни отличия. The Broadway Performance Club всяка година представя пред студентите световноизвестни мюзикъли, сред които Чикаго, Уестсайдска история, Лак за коса, Мулен Руж, Брилянтин и Мемфис. След изпълненията в Благоевград студентите се отправят на турне из страната.

Научна дейност и иновации:

Студентите на АУБ участват в конференции и състезания в цял свят, като престижната международна конференция Carroll Round в университета Джорджтаун, САЩ, и годишното състезание на Майкрософт – Imagine Cup. Програмата Goldman Sachs Global Leaders нееднократно е признавала и награждавала потенциала на студентите на АУБ. Освен това, АУБ годишно провежда конференция за научни изследвания, където студенти и преподаватели от университета представят свои трудове в различни области.

Спорт:

Всяка година в университета се провежда спортна олимпиада. По време на олимпиадата студенти се състезават в над 10 различни дисциплини, като дълъг скок, футбол, баскетбол, волейбол, канадска борба, мятане на конска подкова, бокс, и др. В АУБ, също така, има и клуб по американски футбол Griffins. Общежитията разполагат с тенис на маса, билярд, зала за фитнес и аеробика. Запалените по зимните спортове, походи в планините, яздене на коне, кикбокс, аеробика, волейбол, бейзбол, йога, таекуон-до, софтбол и карате, могат да се включат във вече съществуващи клубове по интереси. Всеки семестър в АУБ се провежда вътрешно първенство по футбол и баскетбол, а турнири на българи срещу чужденци разпалват емоциите, както на участниците, така и на феновете.

Вашето съобщение