Частен професионален търговски колеж

Категория: Колежи
Населено място: Сливен
Адрес: бул. "Бургаско шосе"59
Телефон: 044 667545
Мобилен: 0889766450; 0895586576;
Имейл: college_sliven@abv.bg
Facebook: Частен професионален търговски колеж - Сливен
За насСпециалностиЗапитване
Кои сме ние
Частен професионален търговски колеж в гр.Сливен е създаден през 2003 година със заповед № РД – 14 – 106/04.07.2003 г. (ДВ бр. 66 от 2003 г.) на Министъра на образованието и науката. Обучението е след средно образование с продължителност 2 години и 1 година /по ускорена програма/. Частен професионален търговски колеж в гр. Сливен е създаден през 2003 година със заповед № РД – 14 – 106/04.07.2003 г. (ДВ бр. 66 от 2003 г.) на Министъра на образованието и науката.Мисия
Нашата мисия е да осигурим на своите възпитаници:- европейско равнище на обучение;
- качествено образование – гаранция за успешна реализация на пазара на труда;
- развитие на аналитично мислене и личните управленски качества на всеки колежанин;
- създаване у колежаните на професионални компетенции за работа в екип, иновативност, амбициозност, предприемчивост, адаптивност.
Със Заповед РД – 14 –43/13.05.2010 г. (ДВ бр. 41 от 01.06.2010 г.) на Министъра на образованието, младежта и науката са
разкрити три нови специалности: „Предприемачество и мениджмънт”, „Организация и управление на хотелиерството” и „Организация и управление в ресторантьорството”
- Специалност „Предприемачество и мениджмънт”, професия „Фирмен мениджър”.
- Специалност „Организация и управление на хотелиерството”, професия „Хотелиер”.
- Специалност „Организация и управление в ресторантьорството”, професия „Ресторантьор”.
- „усвояване” на формиращата се „ниша” в обществените потребности от кадри, способни да работят в условията на пазарна икономика и глобализация на бизнеса, като предприемачи и ръководители на различни йерархични нива на икономиката;
- трансфер на наука и технологии, ускоряващи икономическата реформа и развитие на предприемаческата инициатива на населението при максимално отчитане спецификата и потребностите на страната;
- обучение и възпитание на управленски кадри за нуждите както на националния, така и на международния бизнес в условията на отворена демократична икономика от нов тип.
- изпреварващо да се подготвят специалисти с професионално образование, отговарящи на динамиката на пазара на труда, промяната на неговите характеристики и структурата на търсенето; релевантни на достиженията на страните с развита пазарна икономика и гарантиращи на бъдещите мениджъри и предприемачи необходимия обем знания и умения;
- разчупване на шаблоните в методите за обучение и контрол върху знанията и поставяне на акцента върху изграждането на качества като комуникативност, иновативни нагласи, умения да се вземат решения и да се поема отговорност, да се преценява риска;
- приобщаване чрез учебния и изследователски процес на обучаваните колежани към националните и световни културни ценности, традиции и норми на поведение.
- да планират, организират, ръководят и контролират дейностите, свързани с обслужването на туристите;
- да познават технологичните процеси в хотела и ресторанта- организацията, управлението и техниката;
- да познават науката за хранене и съвременните маркетингови и рекламни концепции, както и съвременните изисквания за качество и безопасност в храненето и туризма.
- да осъществяват контрол върху качеството и безопасността на храните и туристическите услуги;
- да контролират експлоатацията на машините, апаратите и инсталациите, използвани в туристическата индустрия;
- да прилагат съвременните принципи на здравословно хранене;
- да организират туристически услуги в хотела и ресторанта;
- да създават благоприятен социално-психологически климат във фирмата и да работят в екип;
- да участват в маркетинговата и рекламната дейност; да анализират организационно-икономическото състояние на фирмата;
- да избират оптимална бизнес-стратегия в конкретна бизнес среда;
- да организират и управляват дейности свързани с технологията и организацията на работа във всички сектори на хотелския комплекс.
- да правят прогресивна кариера в широк кръг от хотелиерски организации, както в международни корпорации, така и в независими хотел-ресторанти;
- да работят като висококвалифицирани изпълнителски кадри и ръководители в системата на туризма, в специализирани търговски и производствени единици;
- да извършват консултантски дейности в областта на технологията, техниката, проектирането и организацията в системата на храненето и обслужването в туризма, в служби, във фирми и организации за контрол.
- да планират, организират, ръководят и контролират дейностите, свързани с обслужването на туристите;
- да познават технологичните процеси в ресторанта - организацията, управлението и техниката;
- да познават науката за хранене и съвременните маркетингови и рекламни концепции, както и съвременните изисквания за качество и безопасност в храненето и туризма.
- да осъществяват контрол върху суровини, готова кулинарна, сладкарска продукция и напитки;
- да управляват технологичните процеси;
- да създават нови продукти в храненето и туризма;
- да осъществяват контрол върху качеството и безопасността на храните и туристическите услуги;
- да прилагат съвременните принципи на здравословно хранене;
- да контролират експлоатацията на машините, апаратите и инсталациите, използвани в туристическата индустрия;
- да организират туристически услуги в ресторанта;
- да създават благоприятен социално-психологически климат във фирмата и да работят в екип;
- да участват в маркетинговата и рекламната дейност;
- да анализират организационно-икономическото състояние на фирмата;
- да избират оптимална бизнес-стратегия в конкретна бизнес среда;
- да организират и управляват дейности свързани с технологията и организацията на работа във всички сектори на ресторантския комплекс.
- да правят прогресивна кариера в организацията и управлението на ресторанта;
- да работят като висококвалифицирани изпълнителски кадри и ръководители в системата на туризма, в специализирани търговски и производствени единици;
- да извършват консултантски дейности в областта на системата на храненето в туризма.
Прием-студенти
Приемът в Частен професионален колеж – Сливен е по документи, след средно образование. При записване са необходими:- Диплома за средно образование
- Медицинско удостоверение
- 4 бр. снимки за документи
- Такса за първи срок