6 ползи при употребата на компютри в образованието

6 ползи при употребата на компютри в образованието

Настолните компютри са неразделна част от нашето ежедневие. Те намират приложение в редица сфери, но в областта на образованието са заели своето заслужено място и се използват за най-разнообразни цели.

Еволюцията им през годините е забележителна. Те са доказали своята висока ефективност в много и различни сфери на нашия живот. Днес компютрите са широко използвани и в образователната система като спомагателен ресурс, който подпомага и развива учебния процес. Превърнали са се в неизменна част от ежедневието на всички ученици и студенти, които искат непрекъснато да научават нови неща и да се усъвършенстват или просто да се забавляват, играейки любимите игри.

Нека проследим някои от ползите при употребата им в образователния процес.

1. Онлайн обучение
Без компютрите онлайн обучението не би могло да се осъществи. Благодарение на знанията и допълнителните квалификации, които ни предлагат интернет курсовете ние можем да се усъвършенстваме професионално или да научим чужд език по леснодостъпен начин и при това на достъпни цени. Да, всичко това е напълно възможно дори може да се случи, без да напускате вашия дом, нужно е само да разполагате с компютър и интернет, за да може да се проведе онлайн урока. Готино нали?
Повечето подобни платформи за обучение онлайн като например coursera или edx, изискват, освен добра и стабилна интернет връзка, също така и настолен компютър или лаптоп с по-високи спецификации. Ако си търсите такъв, богато разнообразие и удобен модул за сравнение на машини, може да откриете в Plasico IT Superstore.

2. Правят обучението интересно
Всички си спомняме не толкова далечното минало, когато предметът География се изучаваше с помощта на скучната Географска карта. Днес благодарение на PC-тата и аудио-визуалните средства, с които те разполагат, обучението на нашите деца е по-интересно и достъпно. С навлизането на тези устройства в образованието се повишава интересът и любопитството на учениците към нови знания.

3. Достъпен свят
Благодарение на настолните компютри светът на знаенията е по-достъпен, като хора от различни точни на планетата безпроблемно могат да достигат до една и съща информация в реално време. Те ни сближават и това се вижда ясно през последните години. Това е нещо, което има както положителни, така и отрицателни страни. За тези, които искат да развиват своите научни знания социалните мрежи са един плюс, но също така тяхното използване може да има и негативни последици. Но, ако разгледаме само положителната страна на нещата, с разширяването на познанствата онлайн, хората по света имат лесен и бърз достъп до учени от различни области на образованието и обратно. А това безспорно е един голям плюс.

4. В подкрепа на творчеството
С всичкият този софтуер и възможности, които им дават компютрите ученици и студенти безпроблемно могат да развиват своя талант. Използването им като помощно средство в образованието на практика е неограничено, защото няма дисциплина, в която те не биха могли да бъдат полезни.

5. Неограничен източник на знания
Безспорно интернет е неизчерпаем източник на информация и знания, който много ученици и студенти използват, вместо да посещават традиционните библиотеки. Нещо повече интернет е изключително лесен за достъп, а заедно с това е и сравнително надежден източник на информация. С развиването на електрониката и новите технологии обемистите настолни компютри отстъпват място на лаптопите и смартфоните. Чрез тях всеки от нас, във всеки един момент има бърз и лесен достъп до необятното кибер пространсто. Отново е редно да кажем, че Интернет има и много отрицателни страни, но глобално погледнато използването му е още един голям плюс за образованието.

6. Намаляване на бюрокрацията
С помощта на компютрите и благодарение на интернет страниците ние можем да сведем до минимум администрирането в образованието. Успешно могат да бъдат премахнати печатни брошури, формуляри за кандидатстване и други административни документи, които са икономически неефективни и замърсяват околната среда. Тестовете също са станали онлайн, като това ги прави по-лесни за провеждане, а тяхното оценяване е много по-ефективно.

Използването на ИТ устройствата дава нова насока в образователната система, като създава напълно нова организация на учебния процес, който е съобразен с индивидуалните способности на учениците и техните интереси. С навлизането на компютрите в образованието ние показваме на учениците един безкраен и необозрим свят от знания и възможности.

Тагове: ,