Митове за ученето на чужди езици

Митове за ученето на чужди езици

Обществените нагласи често раждат погрешни заключения, които раждат заблуди. За съжаление, понякога дори хората от близкия социален кръг могат без да искат да ни дадат грешен съвет и упътят в неправилната посока, именно защото сляпо са се доверили на грешни схващания по даден въпрос.

Ако искате да учите чужд език, например немски, а може би руски, най-правилното решение е да потърсите добър езиков център в София. Само това ви дава най-сигурна гаранция, че ще придобиете нужните знания, които да ви служат подобаващо занапред.

Не ставайте жертва на заблудите за ученето на чужд език. Най-добрият начин да се предпазите от тях е като се научите да ги разпознавате. Ето кои са най-често срещаните митове, които издигат пречки пред хората, желаещи да разширят чуждоезиковите си знания.

МИТ 1: „Ще науча езика по-лесно и бързо докато живея в съответната страната.“

Това съвсем не е така. Има хора, които живеят с години в чужда страна и така и не успяват да се научат да говорят, нито да ползват местния език. Често се случва хората, които пребивават в чуждата страна да общуват само със сънародници, което отнема шанса им да упражняват езика.

Важно е да имате прилична езикова подготовка преди да заминете за другата страна. Тъкмо затова най-удачно е да преминете интензивен езиков курс, по време на който ще изградите ценна база от знания, над които може да надграждате.

МИТ 2: „Ще науча езика със самоучител.“

Забравете, че може да научите качествено език въоръжени със самоучител, на който пише „Да научим руски език за 30 дни“ или „Да проговорим немски за 2 седмици“. Език не се учи „за една нощ“. Мнозина смятат, че най-важна е самостоятелната подготовка. Истината е, че когато сте начинаещи е много важно да работите с учител.

Ако се подготвяте съвсем сами, рискувате да придобиете неверни знания, особено при произношението. А когато не умеете да произнасяте правилно думите, хората няма да ви разбират.

Езиковите курсове са добра алтернатива, защото те ви дават шанса да бъдете част от група хора, които са на вашето ниво докато наблизо има компетентно лице, което ще казва къде грешите и на какво трябва да обърнете повече внимание.

МИТ 3: „Чужди езици се учат само в училище“

Не всички училища предлагат добра чуждоезикова подготовка понеже са специализирани в други области на науката. В природо-математическа гимназия или гимназия по икономика обикновено предметите по чужд език не са силно застъпени както математическите или икономическите. Затова пък добра подготовка може да ви предложи именно допълнителен курс в добър езиков център в София.

МИТ 4: „Няма да мога да науча чужд език, защото съм твърде стар/а.“

Песимистичната нагласа никога не води до успех. Някои споделят теорията, че колкото повече остарява човек, толкова по-трудно може да придобива нови знания. Нов език може да учи и на възраст 50+ години. Важното е да имате готовност и мотивация да се учите. И да ходите на курс, разбира се.

МИТ 5: „Човек не може да учи два чужди езика едновременно.“

Гледайте на нещата в перспектива. Има случаи, в които две дини могат да се носят под една мишница. С добра дисциплина и всеотдайност няма невъзможни неща. Могат да се учат два езика паралелно, при това ефективно.

Разгледайте си заетостта през седмицата и преценете. Може да посещавате два езикови курса, например един по немски език и един по руски. Единият може да се посещава два или три пъти в седмицата, а другият – един, най-много два пъти седмично. И не се тревожете, няма опасност да се объркате.

За ученето срок няма. Човек се учи цял живот. Училищната диплома е хубаво нещо, но с нея не приключва образователния процес. Когато налице е желание да се придобият знания в дадена област, нищо не може да застане на пътя към постигане на крайната цел.

Тагове: , , ,