Вечерни училища – втори шанс за всеки

Вечерни училища – втори шанс за всеки

Има хора, които поради ред причини не са успели да завършат своето средно образование, когато е трябвало. Най-често споделяните причини са свързани с работа, брак, семейство, присъди, безпаричие, пътувания в чужбина и много други основания за оставянето на образованието на заден план. Голямa част от хората, примирили се с основно образование са от ромски произход. Хубавото е, че все повече търсят начин да завършат своето образование във вечерни училища и гимназии.

Мотивите
Много родители се срамуват пред децата си, когато стане въпрос за тяхното образование. Нямат самочувствие и не могат да дадат пример. Други решават да завършат образование, поради изисквания свързани с работа. Често хора на възраст, които не са успели да завършат и точно сега са решили да го направят, са по-мотивирани от своите деца. Има случаи, в които 50-60 годишни хора решават, че трябва да завършат и го правят, колкото и трудно да им е.

Втори шанс
Ако не сте имали възможност да завършите своето образование, не се ядосвайте. Просто повече не отлагайте. Във вечерните училища и гимназии имате възможност да наваксате и да осъзнаете, че мястото ви не е сред неграмотните и неуспелите. Времето минава и колкото по-рано се решите да завършите, толкова по-добре за вас. Единствения провал, от който човек трябва да се страхува, е неспособността му да се придържа към целта, която счита за най-важна.

Форми на обучения във вечерни училища и гимназии:

  • Вечерна форма на обучение – занятията най-често се провеждат след 17:30 до 21:303-4 пъти седмично.
  • Самостоятелна форма на обучение – при тази форма не се изисква присъствие. Полагат се писмени изпити за годишна оценка.
  • Индивидуална форма на обучение – неприсъствена форма по здравословни причини.

При завършване на 8 клас се издава свидетелство за основно образование. Диплома за средно образование се издава след завършване на 12 клас, след полагане на зрелостни изпити.

Тагове: , ,